Uluslararası düzeyde örnek bir kurum ve referans hastane olma hedefi ile Gaziantep ve bölgemizde, en yüksek standartlarda teşhis ve tedavi hizmeti sunma yolunda ilerleyen Gaziantep Şehir Hastanesi’nde bir ilk daha yaşandı. 12 Şubat 2024’te kafasından ateşli silah ile ağır şekilde yaralanan 34 yaşındaki (M.E.Ç.); Gaziantep Şehir Hastanesinde yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Yapılan bütün tıbbi tedavi ve müdahaleye rağmen 21 Şubat 2024’te hastada beyin ölümü gerçekleşti. Uzman hekimlerce yapılan muayene ve tetkiklerden sonra beyin ölümü oluştuğu tesbit edilen (M.E.Ç.)’ın karaciğeri ve böbrekleri 3 hastaya hayat verdi. M.E.Ç.nin ailesi ile yapılan görüşmelerde; organ bağışlamanın insani ve dini yönden faziletli ve hayırlı bir iş olduğu anlatıldı ve organ bağışı için ailenin izni ve onayı alındı. Organ ve Doku Nakli Adana Bölge Koordinasyon Merkezi ve Ankara’daki Ulusal Koordinasyon Merkezi ve Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı ile irtibata geçilerek M.E.Ç.’nin beyin ölümüne dair tıbbi bilgileri ve durumu rapor edildikten sonra organ bağışı için gerekli yasal izin ve koordinasyon sağlandı.
Gaziantep Şehir Hastanesi Organ Nakil Ünitesi sorumlusu Doç.Dr. Ercan KORKUT ve ameliyat ekibi tarafından 22 Şubat 2024 günü saat 02:00’de, acil şartlarda yaklaşık dört saat süren ameliyatta; M.E.Ç.’nin karaciğeri ve böbrekleri, yıllardır organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere alındı. Çıkarılan organlar; koruma ve taşıma için özel hazırlanmış tıbbi kaplara ve transfer çantalarına nakil ekibi tarafından yerleştirildi. Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezlerinin talimatıyla; karaciğer ve sağ böbrek, Adana Şehir Hastanesi’ne, sol böbrek ise İzmir Ege Tıp Fakültesi Hastanesi’ne acil olarak hava yolu ile ulaştırıldı. Adana Şehir Hastanesi’nde, organ sırasında bekleyen bir hastaya, 22 Şubat 2024’te Prof.Dr.Süleyman ÇETİNKÜNAR ve ekibi, başarılı bir karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirdi. Aynı hastanede ve Ege Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aynı gün yapılan böbrek nakli ameliyatlarından sonra da; organ nakilleri yapılan hastaların halen iyi oldukları öğrenildi.
Sağlık Bakanlığının Kasım 2023 kayıtlarına göre; Türkiye'de 2002'den bugüne toplam 74 bin 704 organ nakli gerçekleştirildi. Bu nakillerin 52 bin 258'ini böbrek, 20 bin 671'ini karaciğer, 1210'unu kalp, 320'sini akciğer, 198'ini pankreas ve 47'sini ince bağırsak nakilleri oluşturdu. 2010'dan Kasım 2023'e kadar kornea nakilleri ise 37 bin 666 vakaya ulaştı. Transplantasyon (organ nakli) ameliyatları ve sonrasında hastaların takip ve tedavileri, modern tıbbın en zorlu ve karmaşık alanlarından biridir. Türkiye'de, Malatya İ.Ü. T.Özal Tıp Merkezi başta olmak üzere; canlıdan ve kadavradan organ nakli başarısı ve cerrahi teknikleri çok iyi düzeydedir. Malatya İ.Ü. T.Özal Tıp Merkezi, canlı donörlerden (verici) karaciğer nakil konusunda % 80 oranı ile Avrupa’da birinci, Dünyada ikinci sıradadır; çapraz karaciğer nakli alanında da ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde kadavradan bağış ve nakiller ise sayıca yeterli değildir. Kasım 2023 itibarıyla, böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı 1422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119'dur. Canlı donörlerden alınması mümkün olmayan, kalp ve gözün dış tabakası olan kornea gibi doku ve organ nakillerine hayatları ve sağlıkları bağlı olan hastaların organ bağışından başka şansları da olmamaktadır. Yeterli organ bağışı oranlarına ulaşıldığında böbrek ve karaciğer nakillerinde de sağlıklı kişilerin donör (verici) olarak kullanılma gerekliliği kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır.
Gaziantep Şehir Hastanesi Organ naklinden sorumlu başhekim yardımcımız Dr. Ö. Yener İnal ve koordinatörlerimiz Nazife Kaçarlar ve Mehmet Demir işlemin başından sonuna kadar bizzat işlemi takip ettiler. Organ Nakil Ünitesi sorumlusu Doç.Dr. Ercan KORKUT; organ bağışının hayat kurtardığını, halkımızın bu konuda farkındalık ve duyarlılığının artmasını beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: ”Tıbbi ölüm demek olan beyin ölümü gerçekleştiğinde, ruh da bedeni terk etmiştir ve hasta ölmüş demektir. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ almak ve nakil yapmak, Diyanet İşleri Başkanı’nın fetvasına göre, İslamiyete göre hiçbir sakınca teşkil etmemektedir. Dini, ilmi, tıbbi ve hukuki şartlar yerine getirildikten sonra, bir insana hayat vermek için organ bağışlamak en büyük hayırlardan biridir. Organ bağışının, kan bağışı ve nakli ile kemik iliği naklinden farkı yoktur. Başta karaciğer ve böbrek olmak üzere, kalp, akciğer, ince barsak, pankreas, uterus gibi organlar, kalp kapakları, gözün kornea tabakası, kas, kemik ve kemik iliği, yüz (çehre) ve ekstremiteler (el, kol, bacak) de bağışlanabilir. Her sene, 3-9 Kasım günlerinde Organ ve Doku Bağışı Haftası düzenlenmektedir. Sağlıklı kişiler, şimdiden organlarını bağışlamak isterlerse, Gaziantep Şehir Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğüne müracaat edebilirler. Hastanemizde, karaciğer ve böbrek nakli için gerekli hazırlıklara ve idari işlemlere başlanmış olup, ruhsat alınma aşaması tamamlandıktan sonra 3-6 ay içerisinde organ nakli ameliyatlarına başlamayı planlıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman ÇETİNKÜNAR, yakından ilgilenerek destek olmaktadırlar”.