Nöroloji

Klinik Hakkında

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği, hastanenin 06.10.2023 tarihindeki açılışıyla birlikte hizmet vermeye başlamıştır.Kliniğimizde ayaktan hastalar için Gaziantep Şehir Hastanesi C Blok -1. katta; toplam 9 poliklinik, 1 prosedür odası, 3 EMG laboratuvarı, 3 EEG laboratuvarı ve 1 uyarılmış potansiyeller (VEP, SEP, BAEP) laboratuvarından oluşan bir birim mevcuttur. Yatan hastalar için ayrılmış aynı binanın 4.katında toplam 48 yataklı “Nöroloji Servisi”, 7 yataklı “Uyku Laboratuvarı” ve 2. katında ise “Nöroloji Yoğun Bakım Birimi” bulunmaktadır.Poliklinik alanı genel nöroloji, baş ağrısı, vertigo ve denge kaybına yol açan hastalıklar, serebrovasküler hastalıklar, hareket bozuklukları, multiple skleroz, nöromuskuler hastalıklar, epilepsi, uyku bozuklukları, yürüyüş bozuklukları, demans, şuur bozuklukları ve nadir nörolojik hastalıklar konularında hizmet vermektedir. Tüm bu alanlara ek olarak, Gaziantep Şehir Hastanesi’nde yer alan diğer branşlara konsültasyon hizmeti vermektedir. Nöroloji servisinde ve yoğun bakım biriminde ise yukarıda bahsi geçen hastalıkların yatarak tetkik ve tedavileri sağlanmaktadır. Uyku birimi ise henüz aktif olarak faaliyete girmemiştir.

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği aynı zamanda “İnme Merkezi” olup, akut serebrovasküler hastalık tanısı alan olgularda trombolitik (damar açıcı ilaç uygulaması) ve trombektomi (damardan mekanik olarak pıhtının çıkarılması) işlemleri “Girişimsel Radyoloji” ile birlikte uygulanmaktadır. İşlem sonrası ise bu hastaların takipleri, tedavileri ve rehabilitasyon süreçleri multidisipliner yaklaşım ile yürütülmektedir.Migren, blefarospazm, hemifasiyal spazm, distoni gibi hastalıklarda botulinum toksin enjeksiyonu uygulamaları, baş ağrılarında periferal blokaj uygulamaları ve ileri evre parkinson hastalığı tedavileri başarıyla uygulanmaktadır.Ayrıca kliniğimizde görev alan Gerontolog’lar aracılığıyla; yaşlı hastalara psikososyal destek, aileye, bakım verene, hastaya, hastalık ve süreçleriyle ilgili gerekli bilgilendirmeler, ev içi ve çevre düzenlemeleri, evde bakım konusunda danışmanlık, hekim ve hasta arasında destek ve koordinasyon sağlanmaktadır. Demans ve diğer kognitif bozukluklarda aileyi bilgilendirme, bakım verene eğitim verme, hastayla doğru iletişim kurma, gerekli bakım planı ve düzenlemeleri yapma, bakıma muhtaçlığı geciktirmek için tedbirler hakkında hekim ile işbirliği içinde aileye destek olunmaktadır. Yaşlı hastaların; günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi, kognitif fonksiyonları, duygu durumları, beslenme durumu, denge ve yürüyüş durumu, uyku durumu, sosyal ilişkileri ve kullandığı ilaçlar ayrıntılı gerontolojik değerlendirme kapsamında değerlendirilmektedir. Yine bu hastaların klinik testleri (MOCA, Mini-Cog, MMSE, TUG vb.) yapılmakta ve ilgili hekimlerle paylaşılmaktadır.


Kliniğimizde 2 doçent,

1 doktor öğretim üyesi,

6 nöroloji uzmanı,

1 klinik nörofizyolog,

6 asistan doktor ve 3 gerontolog görev yapmaktadır.













Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıkların Genel Başlıkları:

1. Baş ağrısı
2. Vertigo (Baş dönmesi)
3. Ataksi (Denge bozukluğu)
4. Serebrovasküler hastalıklar
5. Hareket bozuklukları
6. Multiple skleroz
7. Nöromuskuler hastalıklar
8. Epilepsi
9. Uyku bozuklukları
10. Yürüyüş bozuklukları
11. Demans
12. Nadir nörolojik hastalıklar




Klinik hangi hastalıklara bakar?
Nöroloji ya da sinir bilimi, genel olarak yukarıda belirtilen beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır.

04 Eylül 2024