Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul
03 Mayıs 2024

GAZİANTEP ŞEHİR HASTANESİ GİRİŞİMSEL OLMAYAN KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU

Sayın Araştırmacı;

Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’na Başvuru Yapabileceğiniz Araştırmalar Şunlardır:

a. Tüm ilaç dışı gözlemsel çalışmalar (tanımlayıcı, kesitsel, olgu-kontrol, kohort),

b.  Sağlıkla ilgili anket ve benzeri bilgi toplama araçları ile yapılan araştırmalar,

c. Dosya ve görüntü kayıtları gibi retrospektif arşiv taramaları,

d. Kan, idrar, doku, radyolojik görüntü gibi biyokimya, mikrobiyoloji, patoloji ve radyoloji koleksiyon materyalleriyle yapılacak araştırmalar,

e. Rutin muayene, tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri sırasında elde edilmiş materyallerle yapılacak araştırmalar,

f.   Hücre veya doku kültürü araştırmaları,

g.   Verilen sağlık eğitiminin sonuçlarını ölçen araştırmalar,

h.  Gen tedavisi klinik araştırmaları dışında kalan ve tanımlamaya yönelik olan genetik materyalle yapılacak çalışmalar,

i.   Hemşirelik ve ebelik faaliyetlerinin sınırları içerisinde yapılacak araştırmalar,

j.   Gıda katkı maddeleriyle yapılacak diyet çalışmaları,

k. Egzersiz gibi vücut fizyolojisi ile ilgili araştırmalar,

l.   Antropometrik ölçümlere dayalı yapılan araştırmalar,

m. Beslenme gibi yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi çalışmaları,

gibi insana bir hekimin doğrudan müdahalesinin gerekmediği araştırmaların tamamını kapsamaktadır.

"Yukarıdaki koşulları taşıyan Başvuru dosyaları Etik Kurul Sekreterliği tarafından dizine göre incelenecek, biçimsel olarak uygun olmayan başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuruda dikkat edilecek hususlar;

1- Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik  kurul  toplantısı her ayın 3. Çarşamba günü yapılmaktadır. Son başvuru tarihi her ayın  2.Çarşamba  günü olup,  bu tarihten sonra gelen başvurular kabul edilmeyecek olup bir sonraki etik kurul toplantısına alınacaktır.

2- Kurumunda etik kurul bulunan araştırıcıların başvuruları kabul edilmeyecektir.

3- Başvuru dosyası içeriği, mavi telli dosya içerisinde ıslak imzalı 1 adet çıktıya ek olarak tüm evrakların imzalı kopyaları birleştirilmiş ve sırasıyla tek bir pdf formatından araştırmacı tarafından taranıp veya 1 adet USB içerisinde sunularak veya  gantepsh.etikkurul@saglik.gov.tr  adresine mail konusuna çalışmanın başlığı yazılarak gönderilmelidir. Başvurunuzu mail yoluyla ilettikten   sonra teyit maili beklenmelidir. Daha sonrasında ıslak imzalı başvuru dosyanızın Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul Sekreterliği birimine teslim etmeniz gerekmektedir. Islak imzalı başvuru dosyası ve mail ile gönderilen dosya  birebir aynı dosyaları içermelidir.

4- Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurul başvuru dosyası inceleme formu (Kontrol Listesi) doldurulup imzalanarak diğer belgelerle birlikte sisteme sırasıyla yüklenecektir.

5- Çalışma protokolünde çalışmanın amacı net olarak belirtilmelidir.

6- Gönüllü olur formunda bulunan,“Çalışmaya katılmayı kabul ediyorsanız aşağıdaki kutucuğu X ile işaretleyiniz ve devam ediniz. Kabul ediyorum” ifadesi diğer sayfada kalmayacak şekilde yüklenmelidir.

7- Çalışma anket içeriyorsa, Anketler çalışma içeriğine uygun olarak eklenmelidir.

8- Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Hakkında Yönergede doğrultusunda, kurum dışı başvurulardan, projede Gaziantep Şehir Hastanesi bünyesinde          görev yapan bir araştırmacı olmaması halinde "500 TL" başvuru ücreti alınmaktadır. Başvuru ücreti aşağıda belirtilen hesaba yatırılmalıdır.

Hesap sahibi: Gaziantep Şehir Hastanesi Döner Sermaye İşletmesi

Banka : Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Şube : Gazi Muhtar Şubesi

IBAN : TR380001200142800044000011

Görevleri:

a) Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel olmayan etik kurulu; yönergemiz kapsamında yer alan bilimsel çalışmalarda, hasta veya gönüllü bireylerin sahip olduğu hakların korunmasını sağlamak,

b) Araştırmaların etik yönden izin ve onay başvurularını incelemek, değerlendirmek ve karara bağlamak,

c) Gerektiğinde, araştırma önerilerini bilimsel açıdan değerlendirmek üzere önceden bir uzmana göndermek ve görüşünü almak,

d) Etik Kurulun kuruluş ve çalışma esaslarına, konuyla ilgili kurumsal ve bireysel sorumluluklara ve yükümlülüklere uymaktır.